הוראות לאחר ניתוח כריתת PNS

מטופל/ת יקר/ה, הוראות אלו נועדו כדי לסייע לך בתהליך ההחלמה והחזרה המהירה לשגרה לאחר הניתוח להסרת סינוס/ציסטה פילונידלית.

משך ההחלמה תלוי בעיקר במצב המחלה לפני הניתוח ובגודלו.

בסיום הניתוח תועבר להתאוששות ותשוחרר מבית החולים- לאחר שתקבל הוראות והסבר להמשך.

בנסיעה הביתה – נא לשכב/לשבת בצורה כזו שיש לחץ מקומי על אזור הניתוח.

הטופס מיועד לנשים וגברים כאחד.

בברכה והחלמה מהירה,
ד"ר ארז ירדן
 רת"ח כירורגיה כללית

להקלה על הכאב חשיבות רבה בהאצת תהליך ההחלמה לאחר הניתוח, בשיפור הניידות ושיפור איכות השינה והמנוחה, התורמת לתחושה כללית טובה יותר.

מומלץ ליטול את משככי הכאבים לפי המדרג הבא:

א.אופטלגין/אקמול/נורופן/אדביל- 3 פעמים ביום (לשים לב לרגישויות, ולפי מינון מותר).

ב. כדור זלדיאר (ZALDIAR) כדור 3 פעמים ביום ל-7 ימים בלבד.

ג. כדור טרמדקס OD פעם ביום 100 מל"ג לפני השינה בלבד – ניתן לקחת עם אופטלגין או זלדיאר.

– לשבוע ימים בלבד.

בשבוע השני- במידה ועדיין יש כאבים ניתן לקחת כדור טרמדקס OD 200 מל"ג לפני השינה בלבד עם אופטלגין בלבד וללא כדור זלדיאר.

שמירה והקפדה על היגיינת החתך הניתוחי חשובה וחיונית להחלמה ולריפוי.

נא להסיר את החבישה רק בערב כיממה לאחר הניתוח. במידה ויש הרגשה כי החבישה דבוקה לפצע הניתוחי – נא להיכנס לאמבטיה עם מים חמים לחצי שעה ולהסיר את החבישה בעדינות.

לאחר כל מקלחת ושטיפה יסודית של אזור הניתוח – יש להיעזר באדם נוסף על מנת להחדיר קצה פד של עד כ-2 ס"מ לחלל הפצע התחתון לאחר פיסוקו בצורה עדינה (הפתח נמצא מתחת לתפר האחרון כלפי פי הטבעת) עם פינצטה או מקלון לניקוי אוזניים. נא לחבוש מעל הפד שהוכנס פנימה עם פד נוסף ולקבעם לעור עם פס דבק בודד כדי שישמור את החבישה במקומה .

על פעולת השטיפה יש לחזור פעמיים ביום לפחות. במידה ובאמצע היום הפד רטוב או מלוכלך, יש להניח פד על המקום בלבד עד שתגיע עזרה של אדם נוסף בשעות הערב.

נא להימנע מבריכות, ג'קוזי, מקווה וים עד להחלמת הפצע לחלוטין.

אין לנקות את אזור הניתוח באלכוהול/יוד או למרוח משחות וקרמים – זה מאט את תהליך ההחלמה.

לאחר החלמת המקום תיוותר צלקת שצפויה לקטון בגודלה עם הזמן.

אין להסירם ואין צורך להסירם – התפרים נופלים לבד עם הזמן, תוך 1-3 חודשים.

אין הגבלה תזונתית מיוחדת לאחר הניתוח.

על מנת להימנע מעצירות לאחר הניתוח יש להרבות בשתייה ובמזונות עשירים בסיבים תזונתיים כבסיס כגון – ירקות וסלטים, פירות, מרקים, קומפוטים ודגנים.

חשוב לשמור על ניידות והליכה ולהימנע משכיבה ממושכת במשך היום. יש להימנע מישיבה ממושכת עד כמה שניתן בתקופה לאחר הניתוח.

נהיגה – יש להימנע מנהיגה בשבוע לאחר הניתוח.

יש להימנע מפעילות מאומצת כגון: ריצות, קפיצות, זחילות כחודשיים לאחר הניתוח והחזרה לכושר צריכה להיות הדרגתית ביותר.

הטיפול ניתן בהתאם להנחיה הניתנת במכתב השחרור – תמיד ניתן מרשם לידי המטופל וקרוביו – אין להפסיק/לשנות טיפול ללא הנחיה של המנתח.

חופש המחלה ניתן במכתב השחרור בהתאם להנחיית הרופא המנתח.

לאחר חזרה ליחידה תבדקו על ידי רופא היחידה – אם יהיה צורך, רופא היחידה יערב אותי בהמשך הטיפול.

מקום, מועד ושעה לביקורת כתובים במכתב השחרור בצורה מדויקת- נא לשים לב.

במידה וצריך ביקורת נוספת- נא לזמן תור דרך מוקד מכל הלב ב-6690* למרפאתי במרפא צריפין.

לא קיים יותר סיפוחים ליחידת רם 2 לאחר ניתוח פילונידל סינוס.

גילוח סביב הפצע חשוב ביותר והינו מרכיב מרכזי בהחלמת הפצע וסגירתו. יש לגלח את המקום עם מכונה, סכין או להוריד שיער עם משחת VEET כל שבוע עד שהפצע נסגר לחלוטין!

הימצאות שיער סביב הפצע תמנע את סגירת הפצע!

הורדת שיער בלייזר חשובה מאוד – ניתן להתחיל רק כשהפצע חזק, ללא דלקת וסגור לחלוטין.

נא להיזהר מאוד בעת ישיבה בשירותים– נא לא להתכופף קדימה אלא גב אחורה.

יש לפנות לגורם רפואי במקרים הבאים:

חום גוף מעל 38, הפרשה מוגלתית עם ריח חריף ורע מאזור הניתוח, כאב חזק שלא מוקל, נפיחות מתגברת למרות הטיפול שהומלץ, דימום חריג שלא ניתן לעצירה בכל צורה כולל לחץ מקומי.

טיפול בפצע פילונידל סינוס

PNS

PNS

שערה הפוכה או בשמותיה הרפואיים – ציסטה פילונידלית, פילונידלסינוס ובקיצור PNS היא כיס תת עורי באזור הגב התחתון בין העכוזים, שנגרם בשל התרחבות זקיק השערה ויכול להתקדם לכל כיוון עד פי הטבעת.
מחלה זו יכולה להופיע בשל מגוון גורמים, בין היתר לחץ מקומי על הגב התחתון, חוסר היגיינה ושינוי הורמונלי. היא נפוצה בדרך-כלל אצל גברים, אך מופיעה גם בקרב נשים.
שערה הפוכה לרוב אינה סימפטומטית, אך כשמתפתחת דלקת מקומית היא יכולה לגרום לכאבי גם תחתון, קושי בהליכה ובתנועה, קושי בשכיבה על הגב, העלאת חום ותשישות.
קיימים טיפולים שונים לשערה הפוכה, וחשוב להתאים לכל מטופל ומטופלת את הטיפול המדוייק עבורם בהתאם לצורת המחלה שלהם.  לקריאה נוספת על שערה הפוכה.

טיפול בשערה הפוכה אצל ד"ר ירדן ארז

ד"ר ארז ירדן הוא פרוקטולוג וכירורג מומחה, ומנתח מומלץ לכריתת PNS. ניתן להגיע אליו לקבלת ייעוץ, חוות דעת שנייה, אבחון וטיפול בשערה הפוכה.

תהליך הטיפול בשערה הפוכה אצל ד"ר ארז ירדן כולל פגישה ראשונית לאבחון המחלה – לקיחת אנמנזה מלאה ובדיקה גופנית, המלצה על התהליך הטיפולי המותאם למטופל באופן אישי ומתן כל הפרטים הרלוונטיים למטופל. לאחר מכן ובמקרה הצורך, תיאום ניתוח לכריתת PNS בבית חולים אסותא ולאחריו מעקב מלא של הד"ר.

סוגי טיפול בשערה הפוכה

קיימות פרוצדורות רבות לטיפול במחלת הפילונידלסינוס. ד"ר ארז ירדן מאמין שיש להתאים את החליפה לחתן בצורה מדויקת, כלומר להתאים את הטיפול לכל מטופל באופן אישי, לפי מצב המחלה שלו. לכן, לפני החלטה על טיפול ניתוחי יש לשקול את כלל הנתונים לפני ולהציג אותה באופן מנומק למטופל.

ההחלטה על סוג הטיפול והניתוח מותאם למצב המחלה, כך שמחלה קטנה ושטחית מתאימה לניתוח עם סיב לייזר, ומחלה גדולה ומשמעותית מתאימה לניתוח לכריתת PNS.

לאחר החלטה על סוג הניתוח מגיעים לצומת ההחלטה הבאה: סגירה מלאה או חלקית של הפצע או השארת הפצע פתוח –ההחלטה מתקבלת בעת הניתוח וגם כאן לכל אחת משיטות הטיפול מטרה שונה.

השארת הפצע פתוח – החלטה זו מתקבלת במקרים של מצב דלקתי חריף. השארתו של הפצע הניתוחי פתוח מאפשר לפצע להתנקות בצורה מלאה, ועל המטופל לשטוף אותו מספר פעמים ביום.

סגירת הפצע בצורה מלאה –מתאים לטיפול במחלה מוגבלת, שטחית וקטנה, ללא כל סימני דלקת, וכשהמטופל לא עבר פתיחה בעבר או קיבל טיפול אנטיביוטי.

סגירה חלקית של הפצע – שיטה חדשה לטיפול בפילונידל סינוס, בה סוגרים את רוב הפצע, אך משאירים פתח לניכוז באמצעות צינתור המקום על ידי המטופל או בני משפחה, או לשם ניכוז עצמוני של הפצע.

חשוב לציין כי לחלק מהמטופלים הניתוח יכול לתת שקט לשנים רבות ואף לפתרון הבעיה באופן סופי, הסיכוי להישנות לאחר כל ניתוח הינו 10-20%. לכן, תמיד עדיף לפנות לטיפול בצורה אלקטיבית ולא דחופה, כך גם ניתן לכרות את הסינוס בצורה מלאה.

ניתוח לכריתת PNS

לאחר ההרדמה (כללית או מקומית-תלוי בגורמים רבים ובמצב הפצע ,העדפת המטופל או העדפת המנתח), חיטוי וכיסוי כמקובל –מוכנס חומר צבע לפתחי הסינוס אשר צובע את הכיס התת עורי ועוזר בהחלטה על גודל הכריתה.

לאחר הכריתה של כל מחלה שנמצאה מבוצעת שטיפה ועצירת דימום מקומי.

לאחר שלב זה מבוצעת הרמת מתלים מתחת לכל שולי הכריתה, ואז קירוב שולי הרקמה העמוקה וקירוב השכבה העליונה יותר של תת העור והעור על ידי תפרים נמסים שנופלים לבד ואין צורך להסירם.

אם הוחלט על השארת הפצע פתוח לחלוטין- כאמור הפצע אינו נסגר כלל.

אם הוחלט על סגירת הפצע לחלוטין – הסגירה היא ב- 2-3 שכבות כדי למנוע היווצרות חלל תת עורי.

אם הוחלט על סגירה חלקית – לאחר הרמת המתלים וקירוב שולי הרקמה העמוקה, הסגירה של העור היא חלקית ומשאירים חלק מהפצע פתוח לשם ניכוז וריפוי משני.

PNS

זמן ההחלמה וריפוי

זמן הריפוי וההחלמה משתנה בין מטופל למטופל ומושפע ממצב הפצע לפני הניתוח, גודלו ועומקו של הפצע, סוג הניתוח, צורת סגירת העור והקפדה על הטיפול והמעקב הרפואי לאחר הניתוח.
לרוב, זמן ההחלמה הממוצע הינו 4-6 שבועות.

ניתן לומר בוודאות כי הקפדה על ההוראות לאחר הניתוח לשטיפה, גילוח, ניקיון ופעילות הינה גורם מכריע להחלמה. כמו כן, הליווי הרפואי, ביקורת צמודה כל וההנחיות –חשובות לא פחות.

מעוניינים לתאם פגישה עם ד"ר ארז ירדן?

אצל ד"ר ירדן תוכלו לקבל ייעוץ וחוות דעת שנייה ולתאם ניתוח לכריתת PNS. ד"ר ארז ירדן הוא מנתח מומלץ של קופות החולים מכבי ומאוחדת ושל חברות הביטוח כלל, מנורה מבטחים, הפניקס ואיילון.

תיאום ייעוץ וניתוח PNS – פרטי : התקשרו לטלפון: 08-9702314 או תתאמו דרך האתר

תיאום ייעוץ וניתוח PNS – מכבי: הזמנת תור דרך מוקד מכבי 3555*, באפליקציה או באתר של מכבי.

תיאום ייעוץ וניתוח PNS – מאוחדת: הזמנת תור דרך מוקד מאוחדת 3833* או באפליקציה.

לקריאה נוספת

השאירו פרטים לייעוץ עם ד"ר ארז ירדן

השאירו פרטים לייעוץ עם ד"ר ארז ירדן

פיסורה ופיסטולה

כריתת טחורים

ייעוץ פרטי וחוות דעת שנייה

כירורגיה בצה"ל

פיסורה ופיסטולה

כריתת טחורים

ייעוץ פרטי וחוות דעת שנייה

כירורגיה בצה"ל